Uuel aastal uue hooga – jaanuari kokkuvõte

Uue aasta esimene kuu tõi muuhulgas uudise, et seoses EL regulatsioonidega lõpetab LHV kasvukontos USA indeksfondide pakkumise. Sarnaselt paljude teiste kontoomanikega pidin seetõttu oma fondide jaotuse üle vaatama ning osad fondid välja vahetama. Uude valikusse jäid Hiina aktsiad ning lisandusid Globaalsed aktsiad, Euroopa dividendimaksjad ja Euroopa aktsiad. Soodustingimustel müüsin maha GMF ja QQQ fondid (märtsi lõpuni saab LHVs neid fonde soodsamalt müüa, mida muutunud tingimuste tõttu enam juurde osta ei saa), aga IVV (sisuliselt S&P 500) jätsin alles, sest selle osakaal on piisavalt suur, et seda kunagi vajadusel ka tavapärase teenustasuga maha müüa.

Kuu lõpus vaatasin huviga, kuidas Starbucksi a) tegevjuht ütles, et ilmselt on digivaluuta tõesti tulevik, aga üsna tõenäoliselt ei ole selleks Bitcoin, b) loodetud kasumieesmärgid ei saanud täidetud. Läksin seepeale aktsia hinda kiikama ning põmm:

Hõiva2

Huvitav oleks nüüd teada, kui palju sellest kukkumisest on seotud sellega, et mõned koinimehed ära solvusid.

Pildiotsingu oh no you didn't gif tulemus

Starbucksi fenomen pidi seisnema selles, et nad jooksevad täpselt trendide sabas, aga piisavalt sabas, et teha need meinstriimiks. Naljakas on muidugi see, et netti läbi lugedes jäi ühe Starbucksi trendikuse näitena silma Flat White’i menüüsse toomine 2017. aasta juulis. No khm, Statoil tegi seda juba 2016 märtsis, khm (#fangirl).

Igatahes USA turul pidi Starbucksil nüüd seis hapu olema, sest vanad kliendid on küll lojaalsed, aga uusi eriti juurde ei teki. Samas Aasia laienemised lähevad neil hästi ja olen nende sealset populaarsust isegi korduvalt nägemas-kogemas käinud, seega loodetavasti saab ettevõte uute turgude arvelt veel mõnda aega kasvu nautida.

Nulli on ennast venitanud minu õnnetu Klaipedos Nafta, mis ostust saadik nina veepinnale saanud polegi. Samas oli Statoili aktsia samamoodi pikalt norus, aga naudib nüüd kütuse hinnatõusu lainetel ilusat kasvu.

Netoväärtuse kasvatustöö hoidis taas stabiilset joont, ehkki meelt lahutatud sai kuu jooksul omajagu – korra teatris, paar korda restoranis, korra ka Pärnus minipuhkamas ning Soomaal uisutamas. Koolivaheaja alguse puhul lubasin endale mõned emotsiooniostud (nt 30-eurose suupilli, mille harjutamise peale koer iga kord halisedes kardina taha varjub), aga pikemaid käike või suuremaid väljaminekuid (khm, lennupileteid, khm) ette ei tulnud. Nühime elukaaslasega muudkui trenni teha ja süüa ning see mahub ju kõik igakuise majapidamiseelarve sisse ära. 😀

Hõiva

Kokkuvõttes raharindel jälle rahulik kuu – mida igavam, seda parem. 🙂 Paar kuud järjest on netoväärtuse igakuine kasv üsna lähedal sellele, kui palju mulle üldse palka kukrusse kukub. Hakkasin mõtlema, et selle numbri igakuine ületamine võiks ühelt maalt uueks eesmärgiks saadagi. Praeguse tempoga saan oma väikese juubelieesmärgiga juba poolest suvest ühele poole.

2 thoughts on “Uuel aastal uue hooga – jaanuari kokkuvõte

Ütle sõna sekka